luni, 5 noiembrie 2012

ITINERARII SPIRITUALE LA MUNTELE CEAHLĂU



             
                Într-o ultimă zi de toamnă târzie, pe muntele Ceahlău au urcat 150 de oameni: profesori, învăţători şi elevi. Motivul? Dragostea pentru munte, bineînţeles. La cabana Dochia s-a lansat volumul ,,Itinerarii spirituale la muntele Ceahlău – mitologie şi ortodoxism”, o încununare a proiectului cu acelaşi nume implementat de Asociaţia ,,Pro Grinţieş” cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ. Elevii şi profesorii, autori, într-o mai mică sau mai mare măsură autori ai acestei cărţi, nu sunt la prima lor ascensiune pe Ceahlău, în cadrul acestui proiect. Pe 8 iunie au urcat pentru lansarea proiectului şi pentru a realiza prima etapă de cercetare. Au străbătut traseele muntelui, au făcut fotografii, au cules informaţii, au luat interviuri.
            La cabana Dochia, în prezenţa presei, prin cuvânt şi prin imagine, s-au prezentat etapele cercetării. Efortul depus a fost unul deosebit, dar şi rezultatele sunt pe măsură. Cartea şi broşura sunt tipărite în condiţii grafice deosebite şi aceasta era mai mult decât necesar: sunt aproape 400 de fotografii – cărţi poştale, imagini de epocă culese din sate, fotografii făcute pe cărările muntelui de elevi şi profesori, instantaee din timpul drumeţiilor. Cartea prezintă multe posibile ,,Itinerarii spirituale la muntele Ceahlău”: tradiţie, legendă, istorie.
            Sunt prezentate legendele şi tradiţiile locului şi ştim că nu este munte în România care să aibă mai multe poveşti ca Ceahlăul. Spiritualitatea creştină este ilustrată prin istoria şi poveştile despre vechile schituri şi mănăstiri, dar şi prin bisericile ţărăneşti ale veacurilor al XVIII-lea şi al XIX-lea, monumente istorice şi de arhitectură. Şi ştim că Neamţul este judeţul cu cele mai multe mănăstiri şi schituri, iar la muntele Ceahlău a fost din vechime o adevărată Meteoră românească. Şi trebuie să amintim mănăstirile Hangu, Pionul, Cerebucul, Durăul, Călugăreni, Sofia, Casiana, Schitişorul, Poienile, Schitul Sahastru.
            Cartea, îmbogăţită cu hărţi, oferă turistului şi pelerinului itinerarii, posibilitatea de-a afla ceea ce trebuie văzut, ce este frumos pe aceste locuri, care sunt comorile sale spirituale. În cadrul proiectului au fost angrenaţi profesori şi elevi de la şcolile din Grinţieş, Ceahlău, Taşca, Pipirig, dar şi cercetători cu experienţă precum lect. univ. Iulian Săndulache de la Facultatea de Geografie a Universităţii Bucureşti sau reprezentanţi ai Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău (prof. I. Pârvulescu, Cătălin Gavrilescu, C-tin Andraş). Managerul proiectului a fost prof. dr. Daniel Dieaconu, sprijinit de profesorii Vasile Răşchitor, Mihai Panţiru, Loredana Zaharia, Dan Ioan Husari, Ana Vieru, Raluca Dosoftei, Cristian Vatamanu, Cristina Vatamanu, Ion Diaconu.
            Cartea a fost rezultatul muncii de echipă, a muncii de teren, dar şi a cercetării asidue în biblioteci şi arhive. Un însemnat grup de munteni de la poale de Ceahlău oferă un dar: o carte despre cele de demult, despre cele frumoase, despre toate cele care trebuie văzute la muntele Ceahlău.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu